Ziemniaki w naszej kuchni
Kategorie: eBooki, Fotografia cyfrowa, Gry, zabawy, sport, Języki obce, Komputery i Internet, Kulinaria, Podróże, Praca zawodowa, Prace domowe, Przewodniki, Psychologia i filozofia, Relacje międzyludzkie, Religia i rozwój duchowy, Romans, Sztuka, Zdrowie i uroda, Zwierzęta, Życie rodzinne
Ach, ziemniaki, napisano o nich całe tomy! My, Polacy, zjadamy ich rocznie ponad 100 kg na osobę! Co nikogo nie martwi, bo są zdrowe. Zawierają białko, skrobię, błonnik, sporo potasu i witamin. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Porcja 20 dag to tylko 180 kalorii i 25% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką, z tego powodu najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach i na parze. Warto po nie sięgać dla zdrowia, a my podpowiadamy, jak przygotować z nich ponad 160 smacznych potraw.