Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1
Autor: Praca zbiorowa
Cena: 42.90 zł
Data wydania: 2011-04-18
Liczba stron:368
Oprawa: miękka
Republikę Czeską warto zwiedzać przez cały rok. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że w lecie znacznie łatwiej znaleźć nocleg; można wtedy korzystać m.in. z sezonowej oferty akademików, pól namiotowych oraz ośrodków wczasowo-wypoczynkowych.
Podczas wakacji zdecydowanie wydłużają się również godziny zwiedzania zabytków, a w okresie jesienno- zimowym niektóre placówki są zamknięte. Lato to przede wszystkim okres wielu festiwali i imprez kulturalnych oraz ludowych. Trzeba jednak pamiętać, że właśnie w tym czasie stolicę Czech oblegają tysiące turystów z całego świata. Tłumy ludzi, wyższe ceny oraz ogólny chaos powinny więc skłonić chętnych do odwiedzenia Pragi do wybrania innego terminu.
Amatorom turystyki winnej proponujemy odkrywanie uroków Moraw Południowych wczesną jesienią. Czy dla miłośników wina może być coś piękniejszego od nabrzmiałych od słonecznej kąpieli winnych gron, winobrania, wspólnej popołudniowej biesiady w winnicy czy wiosek obchodzących doroczne święto tego szlachetnego trunku?
Jeżeli zaś jesteśmy zapalonymi narciarzami, to oczywiście przekraczamy czeską granicę zimą. Warto się jednak dowiedzieć, kiedy tamtejsze szkoły planują wakacje zimowe, ponieważ wielu rodziców zabiera wtedy swoje dzieci na narty. Jeżeli nie lubimy wrzawy i zgiełku, powinniśmy również sprawdzić, czy w wybranym przez nas ośrodku narciarskim nie odbywa się akurat kurs jazdy na nartach dla szkół podstawowych czy średnich, tzw. lyžák.
Gwiazdki Michelin
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do "listy obowiązkowej" punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.
Jak to się robi?
Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.
Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.
Jedyny taki system.
Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.
Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.