Serbia. Na skrzyżowaniu kultur. Wydanie 1
Autor: Tomasz Kwoka
Cena: 39.90 zł
Data wydania: 2014-06-09
Liczba stron:424
Oprawa:
Fragmenty książki: http://bezdroza.pl/eksiazki/beser1_ebook.htm
Format eBook: pdf
Serbia to jedna z ostatnich „biaÅ‚ych plam” na turystycznej mapie Europy. Tym bardziej warto jÄ… odwiedzić – choćby po to, by przekonać siÄ™, jak mylne sÄ… stereotypy. Secesyjna Subotica, kosmopolityczny Nowy Sad i muzuÅ‚maÅ„ski, górzysty Sandżak – to tylko niektóre z intrygujÄ…cych serbskich kontrastów. JeÅ›li dodamy do tego niezwykÅ‚e skarby przyrody, liczne zabytki, Å›wiadczÄ…ce o wielokulturowoÅ›ci tego zakÄ…tka Europy, baÅ‚kaÅ„skÄ… muzykÄ™, goÅ›cinność mieszkaÅ„ców oraz kuchniÄ™, w której grillowanie zyskaÅ‚o rangÄ™ sztuki, okaże siÄ™, że do Serbii po prostu jechać trzeba!
Przewodniki Bezdroży przybliżajÄ… historiÄ™, kulturÄ™ i przyrodÄ™ opisywanych regionów i krajów oraz oprowadzajÄ… po ich najbardziej fascynujÄ…cych zakÄ…tkach. Treść uporzÄ…dkowano dla wygody w ukÅ‚adzie regionalnym. Opisom miast i innych atrakcji turystycznych towarzyszÄ… przejrzyste mapy oraz ramki z ciekawostkami, czyniÄ…ce z przewodnika pasjonujÄ…cÄ… lekturÄ™ nie tylko w czasie podróży. Informacje praktyczne pomagajÄ… zaplanować wyjazd i odnaleźć siÄ™ w odwiedzanym miejscu. CaÅ‚ość zamyka praktyczny minisÅ‚owniczek.
Tomasz Kwoka pochodzi z Gorlic, obecnie mieszka w Krakowie. W 1999 r. rozpoczÄ…Å‚ studia slawistyczne na Uniwersytecie JagielloÅ„skim (filologia serbska), a już rok później odbyÅ‚ pierwszÄ…, legendarnÄ… już, wyprawÄ™ do (Nowej) JugosÅ‚awii. Od tego czasu SerbiÄ™ odwiedza co roku, stopniowo poszerzajÄ…c terytorium eksploracji turystycznej o kolejne paÅ„stwa baÅ‚kaÅ„skie i Å›rodkowoeuropejskie. W miÄ™dzyczasie obroniÅ‚ pracÄ™ doktorskÄ… z historii jÄ™zyka serbskiego i obecnie pracuje w Instytucie Filologii SÅ‚owiaÅ„skiej UJ. Fascynuje go wszystko co znajduje siÄ™ miÄ™dzy Karpatami a Morzem Åšródziemnym i Czarnym. Znawca filmów i muzyki serbskiej (i „baÅ‚kaÅ„skiej), promotor takich form kulturalnych w Krakowie. Wielbiciel wieloetnicznej Wojwodiny, naddunajskich restauracji rybnych i wyÅ›mienitych win z Wojwodiny i Wschodniej Serbii. MiÅ‚oÅ›nik kuchni lokalnych - lubi jeść, czasem nawet sam gotuje.